Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de algemene fysiotherapie. Als bekkenfyisotherapeut heb ik een driejarige post-HBO opleiding gevolgd aan de SOMT te Amersfoort. Hierna heb ik de opleiding Kinderbekkenfysiotherapie en de tweejarige Masteropleiding voor (Kinder)bekkenfysiotherapie met succes afgerond.

Als geregistreerd bekkenfysiotherapeut ben ik gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in de lage rug, de buik, het bekken en het bekkenbodemgebied bij mannen, vrouwen en kinderen.

Bij houding en beweging spelen de spieren in de lage rug, buik en bekkenbodem een belangrijke rol. Deze spieren hebben daarnaast een belangrijke taak bij plassen, seksualiteit en ontlasten. De spieren kunnen te zwak zijn of juist te veel aangespannen. Het kan ook dat ze niet op het juiste moment hun werk doen. Niet iedereen kan deze spieren goed voelen, waardoor er geen bewuste controle mogelijk is. Als bekkenfysiotherapeut is het mijn taak mensen te begeleiden en coachen. Door middel van goede voorlichting, preventie en diagnostiek kan ik u behandelen, zodat u de controle over uw spieren kunt herwinnen.

Indicaties

De indicaties voor bekkenfysiotherapie zijn voor mannen en vrouwen:

  • Het ongewild verliezen van urine en/of ontlasting
  • Een niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • Het moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
  • Een zwaar, drukkend gevoel in de onderbuik en/of een balgevoel in de anus of vagina
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen
  • Problemen bij het vrijen die samenhangen met de bekkenbodem
  • Bekkenpijn en lage rugklachten
  • Zwangerschap gerelateerde bekkenpijn en lage rugklachten
  • Begeleiding voor en na operaties in buik- en bekkengebied
 
Behandelmogelijkheden

Ik kan u met bekkenfysiotherapie op diverse manieren helpen:

Informatie en uitleg over uw klachten

Uw klachten worden vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Het bekken is namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam.

Advies

U kunt advies krijgen over toilethoudingen, voeding- en vocht inname, belasting/belastbaarheid, eventuele ondersteunende hulpmiddelen.

Oefentherapie

Het bewustmaken van het bekenbodemgevoel en trainen van de spieren van het bekken, bekkenbodem, buik en lage rug. Verder ook blaastraining, perstechnieken, ontspanningstechnieken en oefeningen om in het dagelijkse leven toe te passen.

Ondersteuningen van de oefentherapie
Uw oefentherapie kan oundersteund worden met inwendig onderzoek (anaal en/of vaginaal) om een goede diagnose te kunnen stellen over  de manier van aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren.
Daarnaast kan ook myofeedback helplen. Hierbij wordt met een meetinstrument in de vagina of anus de spanning en ontspanning van de bekkenbodemspieren gemeten.
Bij elektrostimulatie wordt aan het meetinstrument in de vagina of anus een licht waarneembare stroomprikkel toegediend, waardoor de bekkenbodemspieren geholpen worden aan te spannen of juist te ontspannen.
Onderzoek en behandeling met een silliconenballon wordt in de anus gedaan bij ontlastingsproblemen zoals ongewild verlies van ontlasting, obstipatie of een verminderd vullingsgevoel. In de vagina wordt de ballon gebruikt bij problemen en pijn bij het vrijen.

Verder optimaliseren van de zorg

Als bekkenfysiotherapeut bied ik in mijn praktijk ook begeleiding voor zwangere vrouwen en pas bevallen moeders aan in de vorm van de cursus ZwangerFit en MamaFit. Dit zijn twee eigentijdse cursussen waarin actief gewerkt wordt aan houding, conditie en fitheid. Hierdoor kunnen klachten en fysieke ongemakken vaak worden voorkomen.

Verwijzing en vergoeding

Voor een goede kwaliteit van de behandeling is het belangrijk dat patiënten met bekkenproblematiek door gespecialiseerde fysiotherapeuten worden behandeld. De bekkenfysiotherapeutische behandeling wordt in principe vergoed door alle ziekenkostenverzekeraars, mits u aanvullend verzekerd bent.

Let op: Vanaf 1 januari 2011 worden de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie vergoed vanuit de basisverzekering. Zorg uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Heeft u meer dan 9 behandelingen nodig, dan worden die uit de aanvullende verzekering vergoed.

De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en Pré- en Postpartum Gezondheidszorg (NVFB) is een belangenbehartiger voor fysiotherapeuten die zich bezighouden met bekkenfysiotherapie en zwangerschapsbegeleiding. Om u zo veel mogelijk kwaliteit te kunnen bieden ben ik aangesloten bij deze vereniging.

 

 

 

© Barmentlo Fysiotherapie,alle rechten voorbehouden - Website: Dcreative