Oedeemfysiotherapie

Oedeemfysiotherapie is een specialisatie binnen de algemene fysiotherapie. Als oedeemtherapeut heb ik hiervoor een aantal verschillende cursussen gevolgd:

 • Bij het NPI (Nederlands Paramedisch Instituut) heb ik de basis- en vervolgcursus therapeutische lymfdrainage, oedeemtherapie en bandageren, de cursus borstkanker en diverse masterclasses gevold. 
 • Daarnaast heb ik bij het SLCN (Stichting Lymfologie Centrum Nederland) de cursus speciaal zwachtelen en de opleiding tot docent zelfmanagement gevolgd. 
 • Bij het Medical Taping Concept heb ik de cursus lymftaping gevolgd. 
 • Bij Artu biologicals heb ik de opleiding ‘littekenbehandeling op maat’ afgerond
 • Verder nog diverse cursussen van Varitex en Varodem bijgewoond om de CircAidFarrowwrap en Readywrap aan te leren meten.
Behandelmogelijkheden

Oedeemfysiotherapie helpt bij verschillende soorten lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem. Oedeem kan onder andere ontstaan door een aangeboren stoornis in aanleg van de lymfvaten, beschadigde lymfbanen door bijvoorbeeld een oncologische operatie, bestraling, of door een trauma(verstuiking). Oedeem ontstaan bij hart en/of nierinsufficiëntie is een contra-indicatie voor oedeemtherapie (oedeemtherapie is hierbij dus niet mogelijk).

Ik kan u met oedeemfysiotherapie op een aantal manieren helpen:

 • Manuele lymfdrainage
  Dit is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.
 • Compressietherapie
  Dit is een manier om door middel van bandages (zwachtels) en zwachtelkousen het oedeem te verminderen en de omvang af te laten nemen. Als het overschot aan vocht weg is kan er een Therapeutisch Elastische Kous (TEK), een drukvestje, of een specialistische bandage worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden. Op afspraak wordt in de praktijk door een ervaren bandagist de TEK aangemeten. Als de patiënt er voor in aanmerking komt, kan een lymfepress worden aangevraagd voor thuisgebruik. Dit is geen vervanging voor de therapie maar zal altijd in combinatie met manuele lymfdrainage moeten plaatsvinden.
 • Oefentherapie
  In veel gevallen bestaat er naast het lymfoedeem ook een verminderde bewegingsmogelijkheid en afname van de spierkracht in het operatiegebied. Door de oefentherapie kunt u de functie van u ledemaat verbeteren.
 • Ademtherapie
  Ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van de therapie om de afvoer van het lymfvocht te verbeteren.
 • Lymftaping
  Dit is een toepassing van het Medical Taping Concept met speciale elastische tape. De tape wordt onder spanning aangebracht op een gerekte huid, waardoor de tape de bovenste huidlaag lift en door de beweging die je maakt, ook nog iets rekt. Dit leidt tot een betere doorbloeding en daarmee tot een betere afvoer van afvalstoffen in het lymfvocht. Hierdoor vermindert het oedeem, terwijl door de liftende werking van de tape de druk op de zenuwuiteinden afneemt, waardoor ook zenuwpijn vermindert.
 • Littekenbehandeling
  Littekens ten gevolge van oncologische operaties kunnen een barrière vormen voor oedeem. De littekens kunnen onder andere behandeld worden met fibrosetechnieken, lymftaping en een protocol met littekenpleisters.
 • Voorlichting
  Uitleg, ziekte inzicht, het omgaan met lymfoedeem in het dagelijkse leven, huidverzorging en voedingsadvies is een belangrijk onderdeel van mijn therapie.

Verder optimaliseren van de zorg

Om naast de oedeemfysiotherapie nog meer mogelijkheden te bieden om lymfoedeem te verminderen, bied ik ook een cursus en beweegprogramma aan om de zorg verder aan te vullen. Dit zijn de volgende:

 • Twee keer per jaar de Cursus Zelfmanagement ‘Blijf lymfoedeem de baas!’.
 • Patiënten kunnen tijdens of na de oncologische operatie, chemokuur of bestralingen deelnemen aan het beweegprogramma OncoFit.

Verwijzing en vergoeding

Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemfysiotherapie. De eerste 20 behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolgbehandelingen komen ten laste van de basisverzekering.

De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL) is een belangenbehartiger voor fysiotherapeuten die zich bezig houden met oedeemfysiotherapie en oncologiefysiotherapie. Om u zo veel mogelijk kwaliteit te kunnen bieden ben ik ook aangesloten bij deze vereniging.

© Barmentlo Fysiotherapie,alle rechten voorbehouden - Website: Dcreative