Bekkenproblematiek bij kinderen

Voordat u met uw kind naar de kinderbekkenfysiotherapeut gaat, kunt u de dingen op deze pagina met uw kind lezen of bespreken. Ook zijn er in mijn praktijk verschillende folders voor kinderen, ouders/verzorgers en verwijzers beschikbaar.

 

Uitleg over de plas- en poepfabriek

Net zoals je elke dag drinkt en eet, moet je ook plassen en poepen. Dat moet eigenlijk iedereen, ook de grote mensen en alle dieren. Dat is heel normaal. Maar toch kan het zijn dat je een probleem hebt met plassen en poepen. Veel kinderen hebben dat, je bent echt niet de enige.

De baas over je plas-en poepgaatjes

Je hebt een spier die je helpt om je plas en poep op te houden. Dat is je bekkenbodemspier. Deze spier zit rond je plas-en poepgaatje. Het is net een poortje. Je kunt hem open en dichtdoen. Je kunt hem niet zien, maar als hij goed werkt dan ben jij de baas over je plas-en poepgaatje. Als je naar de fysiotherapeut gaat, dan gaat die kijken of jij het poortje goed open en dicht kunt doen. Is de poort open, dan ga je plassen of poepen. Is de poort dicht, dan houd je de plas op poep op.

We gaan uitzoeken hoeveel je drinkt en wat je allemaal eet. Als je goed eet en drinkt, werkt de plas-en poepfabriek in je buik veel beter.

Ook is het belangrijk om te leren op welke manier je het beste op de wc kunt zitten en hoeveel hoe lang je op de wc moet zitten.

 

De plasfabriek

Als je drinkt wordt er plas gemaakt in je buik. De plas komt er bij je plasgaatje uit. Als je te weinig drinkt, dan wordt het moeilijk om genoeg plas te maken. Het best is als je 6, 7, of 8 glazen drinken per dag drinkt.

Wat kan er niet goed gaan?

  • Je gaat te laat naar de wc en je plast wel eens (een beetje) in je broek.

  • Je vindt het heel moeilijk om je plas op te houden en plast wel eens (een beetje) in je broek.

  • Je gaat heel vaak naar de wc, wel meer dan 8 keer per dag. Dat is te veel.

  • Je gaat heel weinig plassen. Je houdt je plas te lang op, je gaat minder dan 5 keer per dag naar de wc. Dat is te weinig.

 

De poepfabriek

Als je eet wordt er poep gemaakt in je darmen. Je poep komt er bij je poepgaatje uit.

Wat kan er niet goed gaan?

  • Je vindt het heel moeilijk om je poep op te houden. Er komen wel eens kleine stukjes poep of een poepveeg in je onderbroek.
  • Je vindt het heel moeilijk om te poepen. Je houdt het te lang op. Er komt te veel poep in je darmen. Je krijgt hele harde, dikke en grote poep. Je gaat niet zo vaak naar de wc om te poepen en je hebt veel buikpijn.

Je plas- en poepfabriek werken altijd samen. Als je poepfabriek niet goed werkt, heb je soms ook problemen in je plasfabriek.

Je gaat bij de fysiotherapeut leren oefenen om beter te kunnen plassen of poepen. Je leert om je plas- en poepgaatje goed te gebruiken.


Meer informatie

Links voor kinderen

www.poepie.info.nl

www.poepgoed.nl

www.poepenplasboek.nl

Links voor ouders

www.plassen-en-poepen.nl

www.urotherapie.nl

www.lwkbf.nl

Leuke filmpjes voor kinderen

https://www.youtube.com/watch?v=G0gB3htZrjA

http://tvblik.nl/het-klokhuis/verstopping

http://www.youtube.com/watch?v=S67thfV9OH8

http://www.youtube.com/watch?v=ggstu2qsa7M


© Barmentlo Fysiotherapie,alle rechten voorbehouden - Website: Dcreative