MamaFit

MamaFit is een nieuw, actief en eigentijds oefenprogramma bedoelt voor pas bevallen vrouwen. In deze vernieuwde opzet van begeleiding is de jarenlange ervaring op het gebied van postnatale gym gebundeld met de laatste inzichten over bekkenpijn ná de bevalling en de kennis van bekkenbodem(dys)functies. Dit wordt praktisch uitvoerbaar gemaakt met basiselementen uit de aerobic en fitness. Door de specifieke deskundigheid en signaleerfunctie van de MamaFit-docente kan de pas bevallen moeder zo optimaal mogelijk begeleid worden.

 

Voor wie is MamaFit?

MamaFit is bedoeld voor de pas bevallen vrouw.

Wist u dat…

 • Zwangerschap en bevalling één van de belangrijkste veroorzakers is van incontinentie?
 • 50% van alle zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap last krijgt van ongewild urineverlies?
 • 9-31% van de vrouwen daar ná de bevalling last van houdt?
 • 85% van de Nederlandse moeders het normaal vindt dat alle aandacht uit gaat naar haar pasgeboren kind?
 • Zij zichzelf en haar eigen gezondheid daarmee vaak wegcijfert?

Daarom staan bij MamaFit de moeders centraal! Meedoen met MamaFit helpt je om je weer fit te voelen na de bevalling en je voor te bereiden op je oude of eventueel nieuwe sport. Door gericht te trainen is de verwachting dat fitheid, spierkracht en stabiliteit van het bekken weer op niveau komen. Dit kan van positieve invloed zijn op de hersteltijd na de bevalling.

MamaFit is een cursus op maat voor de moeder. Iedereen kan meedoen, want bij MamaFit wordt geoefend op basis van individuele belastbaarheid. De theorieonderwerpen zijn op basis van interesse in een specifiek onderwerp op dat moment.

 

Waarom MamaFit?

MamaFit is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat preventief werken aan een zo goed mogelijke conditie, spierkracht, stabilisatie en coördinatie van positieve invloed kan zijn op het herstel of voorkomen van bekken- of bekkenbodemklachten (zoals bekkenpijn en urineverlies) na de bevalling.. Het resultaat is een fit en gezond lijf dat de periode van moederschap aankan.

Op dit moment wordt er in het Pelvic care Center Maastricht (PcCM) in het Maastricht Universitair Medisch Centrum een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van multidisciplinaire zorg ter preventie van bekken- en bekkenbodemklachten.

Het MamaFit concept is een nieuw product, ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapie bij Bekkenproblematiek en pre- en postpartum gezondheidszorg (NVFB). De MamaFit training heeft net als NVFB-ZwangerFit® ná de bevalling een beschermde titel en het is alleen aan fysiotherapeuten die de geregistreerde NVFB-ZwangerFit® opleiding hebben gevolgd en geregistreerde bekkentherapeuten voorbehouden deze training te geven. Gynaecologen en verloskundigen ondersteunen en erkennen de toegevoegde waarde van MamaFit.

 

Hoe wordt er lesgegeven?

MamaFit biedt de oefeningen op muziek aan. Het is geen aerobicsles, maar een actief oefenprogramma met zorgvuldig gekozen muziekgebruik als toevoeging. Tijdens de actieve oefeningen wordt gebruik gemaakt van fitnessapparatuur en klein oefenmateriaal.

De opbouw van de actieve lessen is als volgt:

 • Eerst is er een warming-up met conditietraining
 • Vervolgens is het spierversterkende gedeelde met coördinatie en stabilisatie oefeningen
 • Hierna volgt een cooling–down met ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Belangrijk bij de lessen is de lichaamsbewustwording, het leren balans vinden tussen de mate van belasting en belastbaarheid. Er worden adviezen gegeven over houding en beweging. Daarnaast is er speciale aandacht voor hersteloefeningen van de bekkenbodem met de mogelijkheid tot beïnvloeden van eventuele dysfuncties hiervan.

Elke actieve les wordt afgesloten met een klein stukje theorie. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:

 • Uitleg over lichamelijke en emotionele veranderingen na de zwangerschap
 • Seksualiteit
 • Herstel van het bekken en de bekkenbodem
 • De sensomotorische ontwikkeling van de baby.

Er is een aparte babymassageles waarbij de baby meekomt.

Bij de eerste les MamaFit ontvang je een cursusboek met interessante en belangrijke informatie over de periode van het 'ontzwangeren' en de ontwikkeling van de baby in het eerste jaar.

MamaFit bij Barmentlo Fysiotherapie is kleinschalig met veel individuele aandacht. De groepsgrootte is minimaal 3 tot maximaal 6 deelnemers.

 

Waar worden de lessen gegeven? 

 De lessen vinden plaats in de oefenruimte van de praktijk op Plein 2000-131 in Huizen

Dinsdag:

MamaFit ná de bevalling

20:30-21:30 uur

 

Kosten en meer informatie

Je komt in aanmerking voor de cursus als je pas bent bevallen (vanaf 4-6 weken na de bevalling tot maximaal 9 maanden daarna)

Startset:

Intake + 5 actieve lessen met elke les 10 min een stukje theorie en 1 babymassageles

Kosten: €60,-                                       

Vervolgset:

Strippenkaart voor 5 actieve lessen

Kosten: €50,-  

 

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden het NVFB-ZwangerFit® concept geheel of gedeeltelijk.

 

Meer weten?

Ben je enthousiast geworden? Je kunt je hier opgeven voor de MamaFit cursus

Je kan de de MamaFit-folder ophalen bij de praktijkruimte en binnenkort ook hier downloaden.

 

Behandeling van rug- en bekkenklachten tijdens de zwangerschap en daarna

In de praktijk van Barmentlo Fysiotherapie is een expertise opgebouwd in het behandelen van rug- en bekkenklachten rond de zwangerschap. De combinatie van bekkenfysiotherapie en manuele therapie staat garant voor deskundige begeleiding. 

De kosten van eventuele extra behandelingen op dit gebied zijn declareerbaar bij uw zorgverzekeraar.

 

© Barmentlo Fysiotherapie,alle rechten voorbehouden - Website: Dcreative