Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de algemene fysiotherapie.  In de periode tussen 1984-1988 heb ik de volgende twee opleidingen manuele therapie gevolgd:

Methode Marsman

De manuele therapie Marsman is een specifieke onderzoeks- en behandelmethode gericht op het ongestoord functioneren van de wervelkolom. De methode is ontwikkeld door Jaap Marsman. Beperkingen in de bewegingen van de wervelkolom en de mogelijk daaruit voortvloeiende klachten zijn individueel bepaald. Bepaalde bewegingen zijn ‘ingesleten’ in het bewegingspatroon van mensen, aangeduid met de term ‘voorkeursbewegingen’. Manuele therapie Marsman maakt een indeling van bewegingspatronen die gebaseerd zijn op het driedimensionale functionele bewegen. De diagnostiek stelt het type van de voorkeursbeweging in de wervelkolom vat. Bij een klachtenpatroon is er sprake van verminderde mobiliteit (bewegelijkheid) op één of meer niveaus van de wervelkolom, waardoor er een disbalans kan ontstaan in de statiek (de houding).

De therapie bestaat uit het opheffen van deze disbalans, door middel van een uiterst subtiel en gerichte mobiliseren. Het doel is hierbij dat de patiënt weer komt tot een zo gunstig mogelijke houding en manier van bewegen. 

Methode Cyriax

De Londense orthopedische chirurg James Cyriax ontwikkelde een nieuwe onderzoeksmethode voor het bewegingsapparaat. Het is een diagnostisch systeem waarmee orthopedische, neurologische en reumatische aandoeningen kunnen worden vastgesteld. Het systeem omvat onderzoek en behandeling van aandoeningen van het bewegingsapparaat die niet voor operatie in aanmerking komen. Door de systematiek van het klinisch onderzoek dat consequent op dezelfde manier wordt uitgevoerd wordt een heldere diagnose verkregen. Gedegen kennis van de anatomie, ontstaanswijze en normaal verloop van de diverse aandoening is noodzakelijk. Hiermee kan een adequaat therapieplan worden opgesteld en uitgevoerd. De Cyriax-behandelmethode bestaat uit triggerpointbehandeling van pijnpunten en manipulatie van de wervelkolom en gewrichten.

Vanwege mijn specialisatie in de oncologie-, oedeem- en bekkenfysiotherapie staat de manuele therapie in mijn praktijk niet op de voorgrond. Het is echter wel geïntegreerd in de bekkenfysiotherapie.

 

© Barmentlo Fysiotherapie,alle rechten voorbehouden - Website: Dcreative