OncoFit

Kanker is voor een patiënt en zijn/haar omgeving, een zeer ingrijpende ziekte. De behandeling hiervan is vaak langdurig en belastend. Uw lichamelijke conditie en kracht zijn waarschijnlijk achteruitgegaan, wat zich onder andere kan uiten in vermoeidheid, spierpijn en gewrichtspijnen. Daarom biedt Barmentlo Fysiotherapie het beweegprogramma OncoFit aan.

 

Voor wie is OncoFit?

OncoFit is bedoeld voor patiënten die kanker gehad hebben. Veel mensen stoppen met hun sport tijdens de behandeling voor kanker(operatie, bestraling en/of chemotherapie) uit angst en onbekendheid met actief te zijn tijdens hun ziekte. Dat is heel jammer om dat het juist zo goed is om tijdens de behandelingen in beweging te blijven. Het voordeel van vroeg tijdens de behandelingen starten met OncoFit is dat conditie, fitheid en spierkracht nog vrij goed op niveau zijn. Door gericht te trainen is de verwachting dat dit niveau op peil blijft tijdens de behandelingen.  Het is een beweegprogramma op maat, iedereen kan mee doen. Er wordt geoefend op basis van individuele belastbaarheid, gericht op uw aandoening.

 

Waarom OncoFit?

Vroeger werd bij ziekte en vermoeidheid vaak rust voorgeschreven. Rust heeft echter als bijwerking dat de conditie nog verder achteruitgaat. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat preventief werken aan een zo goed mogelijke conditie, spierkracht en coördinatie na een oncologische operatie, bestraling en chemotherapie van positieve invloed kan zijn op het herstel of het voorkomen van verlies van conditie en kracht. Ook het vertrouwen in het eigen lichaam komt weer terug en de algemene dagelijkse bezigheden zijn beter mogelijk. Er wordt op een verantwoorde manier met deskundige begeleiding getraind zodat u zich niet te veel, maar ook niet te weinig inspant.

 

Hoe wordt er lesgegeven?

OncoFit is een actief oefenprogramma met zorgvuldig gekozen muziekgebruik als toevoeging. Het programma duurt 3 maanden met een verlenging van nog eens 3 maanden. Tijdens de actieve oefeningen wordt gebruik gemaakt van fitnessapparatuur en klein oefenmateriaal.

Intake:

Voordat u begint aan OncoFit vindt een intake gesprek plaats, om te bepalen of deelname aan de lessen voor u geschikt is. Er worden spierkrachttesten en conditietesten gedaan en samen met u doelen opgesteld die u wilt behalen.

Actieve lessen:

  • Aan het begin van de lessen is er een warming-up met conditietraining.
  • Vervolgens is er een spierversterkend gedeelde met coördinatie en stabilisatie oefeningen.
  • Hierna volgt een cooling-down met ontspannings- en ademhalingsoefeningen.
  • Belangrijk bij de lessen is de lichaamsbewustwording, het leren balans vinden tussen de mate van belasting en belastbaarheid. Er worden adviezen gegeven over houding en beweging en tips voor het dagelijkse leven.

Evaluatie:

Halverwege het beweegprogramma vindt er een korte evaluatie plaats. Aan het einde van het programma wordt er een eindevaluatie gedaan en worden de spierkrachttesten en conditietesten herhaald. We bekijken dan of uw conditie is verbeterd en of u uw doelen heeft behaald.

OncoFit bij Barmentlo Fysiotherapie is kleinschalig met veel individuele aandacht. De groepsgrootte is 3 tot maximaal 6 deelnemers. Wanneer er plek is in de groep is instappen te allen tijde mogelijk.

 

Waar en wanneer wordt er les gegeven?

De lessen vinden plaats in de oefenruimte van de praktijk in Huizen.
Op maandag, donderdag en vrijdag worden OncoFit lessen gegeven. U kunt maximaal 2 keer per week trainen. De training vindt plaats in overleg met de fysiotherapeut.

 

Kosten en meer informatie

Om aan het OncoFit programma met te doen heeft u een verwijzing van uw specialist (oncoloog) nodig.
Uw verzekering vergoedt het programma indien u voldoende verzekerd bent. Dit kunt u navragen bij uw eigen zorgverzekeraar.
Bent u enthousiast geworden? Dan kunt u zich hier opgeven voor het OncoFit beweegprogramma of vrijblijvend een vraag stellen.

 

Zijn er ook mogelijkheden tot andere vormen van oncologische begeleiding?

Als het OncoFit beweegprogramma niet geschikt voor u blijkt te zijn, is het ook mogelijk om individuele lessen aan te vragen. Deze zijn één uur per week, niet in een groep maar individuele begeleiding. Het aantal keer is afhankelijk van het behandelplan en uw behoefte, die u samen met de fysiotherapeut bepaalt. De kosten van eventuele individuele lessen zijn in dat geval declareerbaar bij uw zorgverzekeraar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Barmentlo Fysiotherapie,alle rechten voorbehouden - Website: Dcreative