Zelfmanagementcursus

Barmentlo Fysiotherapie organiseert twee keer per jaar een zelfmanagementcursus voor mensen met lymfoedeem.

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een aandoening die veroorzaakt wordt door het niet goed functioneren van het lymfsysteem. Hierdoor wordt het vocht onvoldoende uit de weefsels afgevoerd. Lymfoedeem kan aangeboren zijn, maar kan ook ontstaan als gevolg van een oncologische operatie, bestraling of na wondroos.

Lymfoedeem is een chronische aandoening. Patiënten kunnen zelf echter een bijdrage leveren aan de onderhoudsbehandeling van deze hinderlijke kwaal.

Voor wie?

De cursus’ Blijf lymfoedeem de baas!’ is bedoeld voor patiënten met verschillende vormen van lymfoedeem. Om de cursus succesvol te laten verlopen en te zien of de cursus geschikt is voor de deelnemer wordt vooraf een vragenformulier ingevuld samen met uw arts of therapeut. Onder begeleiding van de oedeemtherapeut Frida Barmentlo worden diverse leerdoelen u aangeleerd. De groepen worden zoveel mogelijk samengesteld met patiënten met hetzelfde lymfoedeem en zoveel mogelijk uit dezelfde regio. Het is daardoor een cursus op die is afgestemd op de specifieke behoefte van de patiënt.

Waarom zelfmanagement?

Zelfmanagement voor lymfoedeem heeft als doel om u als patiënt meer inzicht en vaardigheden te geven over uw aandoening. Na afloop van de cursus bent u zelf in staat een actieve bijdrage te leveren aan de behandeling en het voorkomen van het verergeren van het oedeem. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Australië en Duitsland worden deze cursussen al langer met groot succes verzorgd.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met door een eigen actieve inbreng in de behandeling, het lymfoedeem beter wordt behandeld en men langer zelfstandig blijft.

Hoe wordt er lesgegeven?

De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 1,5 uur. Tijdens deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Algemene informatie over lymfoedeem
  • Preventie van lymfoedeem 
  • Wat kan u doen om de kwaliteit van leven te verbeteren?
  • Het ontdekken en verbeteren van de belasting en belastbaarheid van uw lichaam 
  • Een workshop avond over bandageren, therapeutisch elastische kousen en compressieapparatuur.
  • Huidverzorging
  • Informatie over oedeem en voeding
  • Zelfmassage
  • Ademhalingsoefeningen 
  • Contact met anderen met dezelfde aandoening
Bij de eerste cursusbijeenkomst ontvangt u een cursusboek met voor u interessante en belangrijke informatie. Het boekje ‘Balans bij lymfoedeem is een naslagwerk voor alle onderwerpen en oefeningen uit de cursus. Het boekje kost €10,- maar is gratis voor deelnemers aan de cursus.

De cursus ‘Blijf lymfoedeem de baas!’ bij Barmentlo Fysiotherapie is kleinschalig met veel individuele aandacht. De groepsgrootte is 6 tot maximaal 9 deelnemers.

Waar en wanneer?

De lessen vinden plaats in de praktijk van Barmentlo Fysiotherapie op Plein 2000-131 in Huizen.

In het voorjaar wordt de cursus voor lymfoedeem van de arm gegeven op 6 dinsdagmiddagen.

In het najaar wordt de cursus voor lymfoedeem van het been gegeven op 6 dinsdagmiddagen.

De data worden zo spoedig mogelijk bekend gemaakt op mijn website en op www.lymfoedeem.nl/NLNet

Kosten en meer informatie

De intake en 6 lessen van 1,5 uur zijn €100, -

Bent u lid van het Nederland Lymfoedeem Netwerk (NL Net) dan krijgt u € 25, - korting.

Een aantal verzekeringsmaatschappijen vergoeden de zelfmanagement cursus ‘Blijf lymfoedeem de baas!’ U dient dit zelf bij u verzekering te informeren. Van de Achmea Groep is het bekend dat ze €70, - vergoeden. Soms is hiervoor een verwijzing van een huisarts of oncoloog nodig.

Meer weten?

Bent u enthousiast geworden voor deze cursus? U kunt zich via het contactformulier opgeven voor de cursus zelfmanagement of een vraag stellen.

U kunt ook de folder ‘Blijf lymfoedeem de baas!’ ophalen bij de praktijkruimte en binnenkort ook hier downloaden.

© Barmentlo Fysiotherapie,alle rechten voorbehouden - Website: Dcreative