ZwangerFit

ZwangerFit is een eigentijdse cursus voor de zwangere vrouw en haar partner. In deze vernieuwde opzet van zwangerschapsbegeleiding is de jarenlange ervaring op het gebied van de zwangerschapsgym gebundeld met de laatste inzichten over bekkenpijn tijdens de zwangerschap en de kennis van bekkenbodem(dys)functies. Dit wordt praktisch uitvoerbaar gemaakt met basiselementen uit de aerobic en fitness. Door de specifieke deskundigheid en de signaleerfunctie van de ZwangerFit-docente kan de actieve vrouw in haar zwangerschap zo optimaal mogelijk begeleid worden.

 

Voor wie is ZwangerFit?

ZwangerFit is bedoeld voor gezonde zwangeren die actief willen zijn en blijven. Vrouwen merken in hun zwangerschap vaak dat ze vanaf ongeveer de vierde maand niet meer zo actief kunnen sporten. Veel vrouwen stoppen met hun sport uit angst en onbekendheid met in de zwangerschap actief zijn. Dat is heel jammer, omdat het juist goed is voor moeder en kind om in beweging te blijven.

Vanaf de 16de week kan je daarom al starten met ZwangerFit. Het voordeel van zo vroeg starten is dat conditie, fitheid en spierkracht nog vrij goed op niveau zijn. Door gericht te trainen is de verwachting dat dit niveau hoog blijft in de rest van de zwangerschap.

Het is een cursus op maat: Iedereen kan meedoen. Bij ZwangerFit wordt geoefend op basis van individuele belastbaarheid en niet alleen op zwangerschapsduur. Daarnaast worden er theorieonderwerpen behandeld op basis van interesse in een specifiek onderwerp op dat moment.

 

Waarom ZwangerFit?

ZwangerFit is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waaruit blijkt dat preventief werken aan een zo goed mogelijke conditie, spierkracht, stabilisatie en coördinatie van positieve invloed kan zijn op het herstel of voorkomen van bekken- of bekkenbodemklachten (zoals bekkenpijn en urineverlies) tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling. Bij ZwangerFit wordt op een verantwoorde manier en met deskundige begeleiding getraind. Het resultaat is een fit en gezond lijf dat de periode tijdens en na de zwangerschap aankan.

Het ZwangerFit concept is een product van YVLO https://www.yvlo.nl/

 

Hoe wordt er lesgegeven?

ZwangerFit bestaat uit oefeningen op muziek. Het is gaan aerobic les voor zwangeren maar een actief oefenprogramma met zorgvuldig gekozen muziekgebruik als toevoeging. Tijdens de actieve oefeningen wordt gebruik gemaakt van fitnessapparatuur en klein oefenmateriaal.

De opbouw van de actieve lessen is als volgt:

 • Eerst is er een warming-up met conditietraining
 • Vervolgens is het spierversterkende gedeelde met coördinatie en stabilisatie oefeningen
 • Hierna volgt een cooling –down met ontspannings- en ademhalingsoefeningen.

Belangrijk bij de lessen is de lichaamsbewustwording, het leren balans vinden tussen de mate van belasting en belastbaarheid. Er worden adviezen gegeven over houding en beweging. Daarnaast is er veel aandacht voor de rol van de bekkenbodem met de mogelijkheid tot beïnvloeden van eventuele dysfuncties hiervan.

Elke actieve les wordt afgesloten met een stukje theorie. Alle onderwerpen die betrekking hebben op de zwangerschap, bevalling en de periode daarna komen daarbij aan bod:

 • Uitleg over lichamelijke en emotionele veranderingen tijdens én na de zwangerschap
 • Seksualiteit
 • De functie van het bekken en bekkenbodem
 • De bevalling
 • Ingrepen en herstel
 • Het kraambed
 • Borstvoeding en flesvoeding

Partners zijn welkom tijdens de partnerles, die een combinatie is van een actieve les en een theorieles.

Bij de eerste les ZwangerFit ontvang je een cursusboek met voor jou interessante en belangrijke informatie over de zwangerschap en de bevalling.

ZwangerFit bij Barmentlo Fysiotherapie is kleinschalig met veel individuele aandacht. De groepsgrootte is 3 tot maximaal 6 deelnemers. Je kunt al instappen in het programma tussen de 16de en 21ste week van de zwangerschap tot eventueel vlak voor de bevalling.

 

Waar en wanneer worden de lessen gegeven?

De lessen vinden plaats in de oefenruimte van de praktijk op Plein 2000-131 in Huizen

Maandag:

ZwangerFit vóór de bevalling:

19:30-20:30 uur en 20:30-21:30 uur

Dinsdag:

ZwangerFit vóór de bevalling:

19:30-20:30 uur

 

Kosten en meer informatie

Startset:

12 actieve lessen met elke les 10 min een stukje theorie en 1 partnerles.

Nieuw: Tijdens de cursus is er een gezellige Ladies-Night. Dit is een verwenavond met de hele groep bij Corpo-Care Beautyclinic op Plein 2000 (mijn buurvrouw). Hier worden jullie onder het genot van een hapje en drankje verwend met een handverzorging of een voetmassage en adviezen over baby care producten.

Kosten: €200,-                                                           

Een aantal zorgverzekeraars vergoeden het ZwangerFit concept geheel of gedeeltelijk.

 

Meer weten?

Ben je enthousiast geworden? Je kunt je hier opgeven voor de ZwangerFit cursus of een vraag stellen.

Je kan de de ZwangerFit folder ophalen bij de praktijkruimte en binnenkort ook hier downloaden.

 

Zijn er ook mogelijkheden tot andere vormen van zwangerschapsbegeleiding?

Als de ZwangerFit lessen niet geschikt voor u zijn is het ook mogelijk om individuele lessen aan te vragen. U heeft dan de volgende opties:

Individuele cursus BevalFit:

In plaats van de groepslessen kunt u ook de cursus BevalFit volgen.
Dit is alleen het coachinggedeelte van de ZwangerFit lessen. Het zijn informatieve bijeenkomsten van een uur, waarin een aantal vaardigheden geoefend worden en de volgende vragen beantwoord worden:

 • Wat kan ik verwachten van een bevalling?
 • Hoe kan ik me voorbereiden op mij bevalling?
 • Hoe kan ik mijn bevalling zo goed mogelijk laten verlopen?
 • Hoe kan ik de pijn aan tijdens mijn bevalling?
 • Wat is puffen en waar gebruik ik het voor?
 • Wat kan mijn partner doen tijdens mijn bevalling

Je kunt hierbij ook zelf alle vragen stellen aan de fysiotherapeut.

Kosten: €75,- per uur

Individuele les aan huis:

Een theorie- en praktijkles over de bevalling van anderhalf uur bij u aan huis, ingevuld naar behoefte.

Kosten: €100,- per uur

 

Behandeling van rug- en bekkenklachten tijdens de zwangerschap en daarna

In de praktijk van Barmentlo Fysiotherapie is een expertise opgebouwd in het behandelen van rug- en bekkenklachten rond de zwangerschap. De combinatie van bekkenfysiotherapie en manuele therapie staat garant voor deskundige begeleiding. 

De kosten van eventuele extra behandelingen op dit gebied zijn declareerbaar bij uw zorgverzekeraar.

© Barmentlo Fysiotherapie,alle rechten voorbehouden - Website: Dcreative